Islamofobie symposium: Tegen islamofobie, voor burgerrechten.

Op 21 september is de Europese actiedag tegen islamofobie. Traditioneel organiseert het Collectief tegen Islamofobie en Discriminatie dan samen met de Universiteit van Amsterdam en de Radboud Universiteit Nijmegen haar islamofobie symposium. Dit jaar vindt het symposium plaats op 19 september met als thema institutionele en politieke islamofobie.

Institutioneel

De laatste maanden is er veel aandacht geweest voor de protesten tegen racisme wereldwijd, ook in Nederland. Ook in Nederland vindt racisme plaats in en door instituties waarbij mensen systematisch anders behandeld en gemarginaliseerd worden op basis van ideeën en labels met betrekking tot uiterlijk, etniciteit en afkomst en geloof. Dit is vaak gebaseerd op aloude ideeën en ongelijkheden die ook weer bestendigd worden door het hedendaagse racisme.

In de eerste workshop zullen we ingaan op de vraag hoe islamofobie zich verhoudt tot racisme en welke plaats het bestrijden van islamofobie in kan nemen in de huidige antiracisme protesten.

Politiek

Met politieke islamofobie bedoelen we alle vormen van politieke retoriek tegen moslims waarbij hun burgerschap en bestaan geproblematiseerd worden vanwege hun religie, inclusief het mobiliseren van andere burgers en inclusief alle oproepen tot geweld en haat en collectief geweld, tegen moslims of degenen die gelabelled worden als moslim. In de tweede workshop kijken we vooruit naar de komende maanden: verkiezingen in coronatijd. De afgelopen verkiezen zagen we telkens hoe moslims en migranten een thema waren in de campagnes en hoe verschillende politieke leiders zich profileerden met een standpunt over islam en migratie.

Programma

Met dit symposium willen we traditiegetrouw activisten, wetenschappers, journalisten en beleidsmakers bij elkaar brengen. Het programma zal in de loop van de komende weken bekend worden gemaakt. We houden rekening met de eisen en problemen omtrent corona en zullen zeker zorgen voor een online variant van het symposium. Dit wordt eind augustus bekend gemaakt.

Aanmelden

Deelname is gratis, aanmelden is verplicht. Dit kan via onze event-pagina: https://islamofobie2020.eventbrite.co.uk en/of via islamofobie@gmail.com

Collectief tegen Islamofobie en Discriminatie (CTID) samen met de Universiteit van Amsterdam en de Radboud Universiteit Nijmegen