Ga Niet Naar Marokko Deze Zomer

Persbericht

Amsterdam 12 juli 2020

Het EMCEMO (Euro-Mediterraan Centrum Migratie & Ontwikkeling) adviseert de Marokkaanse Nederlanders om dit jaar niet naar Marokko te gaan ondanks dat Marokko het luchtruim vanaf 15/07 weer openstelt.

Marokko heeft bij deze aankondiging naar de mening van het EMCEMO te veel zaken in het ongewisse gelaten en de vereiste transparantie ontbreekt. Zo stelt Marokko een covid-19 test verplicht voor Marokkanen die voor aankomst in Marokko niet ouder mag zijn dan 48 uur, een eis die nagenoeg onhaalbaar en kostbaar is.

Ook geldt in Marokko nog steeds een toestand van beperkte bewegingsvrijheid en in sommige steden geldt een totale lock down, dit maakt een vakantieverblijf in Marokko weinig zinvol. Daar komt bij dat dat de situatie van de zorgsector erbarmelijk is en dat Marokko geen enkele garantie geeft voor de nabije toekomst; het zou dus kunnen dat Marokko weer besluit om niemand te laten vertrekken.

Het EMCEMO vraagt de Marokkaanse Nederlanders om bij het nemen van hun besluit stil te staan bij het eerdere gedrag van Marokko om mensen niet laten vertrekken ondanks de welwillendheid van Nederland om mensen op te halen. Ook nu nog zitten er tienduizenden mensen vast in Marokko die niets liever willen dan vertrekken.

Ook de beperking om alleen te vliegen met Royal Air Maroc en Arabia geeft te denken, immers de prijzen zijn torenhoog en lijken alleen de geldstroom naar Marokko te dienen.

Verdere informatie: Abdou Menebhi (06-55818828)

https://www.trouw.nl/
https://www.telegraaf.nl/
https://nieuws.marokko.nl
https://www.nd.nl/

 نداء بالعربية