- Waarom heeft het stadsbestuur het geweld en de intimidatie door hooligans van Maccabi Tel Aviv tegen Amsterdamse burgers, waaronder taxichauffeurs en openbaarvervoergebruikers, niet benoemd of veroordeeld?
- Er zijn meldingen van aanvallen, beschadigde eigendommen en racistische leuzen in de metro. Is het stadsbestuur zich bewust van de impact van deze incidenten op de veiligheid van burgers en het signaal dat het uitblijven van een veroordeling geeft?
- Hoe verklaart het college dat Nederlandse media en politici zonder grondig onderzoek een eenzijdig beeld van ‘antisemitische aanvallen’ in Amsterdam verspreidden, wat internationaal leidde tot veroordelingen en escalerende politieke reacties?
- In hoeverre acht het college het haar taak om feitelijke en evenwichtige berichtgeving te waarborgen? Welke stappen neemt de gemeente om misleidende informatie actief te corrigeren?
- Hoe gaat het stadsbestuur om met de groeiende bezorgdheid van de Marokkaanse en islamitische gemeenschappen, vooral in het licht van politieke uitspraken die lijken te wijzen op verharding van beleid tegen deze groepen?
- Politieke oproepen voor maatregelen zoals denaturalisatie en deportatie wekken angst en onzekerheid. Welke stappen onderneemt de gemeente om deze zorgen serieus te nemen en een gevoel van veiligheid te waarborgen?
- Is het college bereid om stappen te ondernemen tegen misleidende informatie die de publieke opinie onterecht beïnvloedt?
- Denk aan ongeverifieerde berichten over vermeende evacuatievluchten en AIVD-waarschuwingen, die later onjuist bleken. Wat doet de gemeente om de verspreiding van dergelijke desinformatie te beperken?
- Veel Amsterdammers voelen zich in de steek gelaten door de eenzijdige aandacht voor bepaalde incidenten, zonder dat de onderliggende spanningen en zorgen over Israëlische mensenrechtenschendingen in Palestina worden besproken. Welke maatregelen neemt de gemeente om ervoor te zorgen dat alle Amsterdammers een stem krijgen in het publieke debat?
- Welke specifieke maatregelen neemt het college om polarisatie en stigmatisering van Amsterdamse jongeren van Marokkaanse en islamitische afkomst tegen te gaan?
- Hoe waarborgt de gemeente dat jongeren niet door eenzijdige media- aandacht en politieke uitspraken gecriminaliseerd worden?
- Welke initiatieven onderneemt de gemeente Amsterdam om, juist nu internationale conflicten lokaal resoneren, bruggen te slaan tussen verschillende gemeenschappen?
- Is het stadsbestuur bereid aanvullende middelen of platforms beschikbaar te stellen om dialoog en begrip tussen gemeenschappen te bevorderen?
- Hoe reageert de gemeente op polariserende uitspraken van politieke figuren, zoals de vergelijking van Amsterdam met een ‘Europese Gaza’, die bijdragen aan een verharding van het debat en sociale onrust kunnen aanwakkeren?
o Acht het stadsbestuur dergelijke uitspraken verantwoordelijk en constructief? Welke stappen kan de gemeente ondernemen om een meer genuanceerde en constructieve dialoog te bevorderen?
- Wat doet de gemeente om ervoor te zorgen dat de zorgen en perspectieven van Palestijnse activisten en hun supporters serieus worden genomen en gehoord worden in het publieke debat?
Gezien de soms negatieve framing van Palestijnse stemmen, welke acties onderneemt de gemeente om deze groepen in het publieke discours te betrekken?
9 november 2024
Namens EMCEMO en Collectief Tegen Islamofobie en Discriminatie Abdou Menebhi – 0655818828
Met vriendelijke groet,
Euro-Mediterraan Centrum Migratie & Ontwikkeling Eerste Weteringplantsoen 2c , 1017 SJ Amsterdam 020-4288825
naar aanleiding van het spoeddebat op dinsdag 12 november 2024 – EMCEMO en het Collectief Tegen Islamofobie en Discriminatie
Download pdf