Opening tentoonstelling Amsterdamse Migratieverhalen

Geachte genodigde,
Op vrijdag 16 september, 12:45-13:30 uur, openen wij de tentoonstelling Amsterdamse Migratieverhalen in de Expozaal van de OBA Oosterdok.

https://www.amsterdam.nl/nieuws/nieuwsoverzicht/migratieverhalen/

In deze tentoonstelling vertellen de zelforganisaties Stichting Akasanoma, ATKB (Amsterdam Türkiyeli Kadınlar Birliği), Emcemo (Het Euro-Mediterraan Centrum Migratie & Ontwikkeling), HTIB (Hollanda Türkiyeli Isçiler Birligi), Stichting Maluku Amsterdam en Nusantara de migratiegeschiedenissen van hun gemeenschappen.

De tentoonstelling is onderdeel van het project Amsterdam Migratiestad van de Gemeente Amsterdam. De tentoonstelling zal geopend worden door wethouder Touria Meliana. Indien u de opening wilt bijwonen kunt u een mail sturen naar migratieverhalen@publinc.nl. U bent geregistreerd als gast zodra u een bevestigingsmail krijgt. Meer informatie over de tentoonstelling is te vinden op de website van de OBA of in het onderstaande bericht.

De tentoonstelling is van 16 september t/m 30 november in de OBA Oosterdok gratis te bezichtigen. Mocht u nog andere geïnteresseerden weten, stuur deze uitnodiging dan vooral door.

EXPOSITIE | Amsterdamse Migratieverhalen 16 september 2022 t/m 30 november 2022 | OBA Oosterdok | Expozaal

Kosten: toegang gratis | vrije inloop Met maar liefst 180 nationaliteiten is Amsterdam een toonbeeld van een diverse samenleving. Mensen uit de voormalige Nederlandse koloniën, arbeidsmigranten, vluchtelingen, maar ook expats, studenten en nakomelingen van eerste generatie migranten drukken allen hun stempel op Amsterdam.

Dankzij hen is Amsterdam de dynamische, open en veelkleurige wereldstad geworden die zij nu is. Migratie verloopt niet altijd soepel: negatieve beeldvorming, moeizame integratieprocessen en uitsluiting van nieuwkomers zijn helaas van alle tijden.

Gelukkig zijn er binnen migrantengroepen altijd onbaatzuchtige vrijwilligers die als voorlopers voor de belangen opkomen van hun eigen gemeenschap. Zij zorgen voor onderlinge ontmoetingen, maar ook voor signalering en agendering van misstanden en achterstanden. In deze tentoonstelling vertellen zes vrijwilligersorganisaties* – Stichting Akasanoma, ATKB, Emcemo, HTIB, Maluku Amsterdam en Nusantara – de migratiegeschiedenissen van hun gemeenschappen.

Hoe hebben zij – migranten uit Ghana, Turkije, Marokko en de voormalige Nederlandse koloniën uit de Oost en de West – Amsterdam gevormd? En Amsterdam hen? En maakten zij dezelfde dingen mee of verliep hun aankomst en integratie anders? Door middel van korte historische schetsen en persoonlijke verhalen door verschillende generaties migranten toont de tentoonstelling de onderlinge verschillen en gelijkenissen van deze gemeenschappen.

Deze tentoonstelling is onderdeel van het project Amsterdam Migratiestad (https://www.amsterdam.nl/sociaaldomein/diversiteit/amsterdam-migratiestad/) van de Gemeente Amsterdam.

De Expozaal is geopend tijdens alle openingstijden van de OBA Oosterdok (ma t/m vrij 8:00-22:00, za en zo 10:00-20:00) en bevindt zich op de 1e etage.

De Expozaal is bereikbaar vanuit de centrale hal via de witte, marmeren trap in de hal meteen rechts voor de balie aan de rechterzijde of via de trap achterin, links van de uitleenautomaten.

*Stichting Akasanoma (Stichting voor de Ghaneese gemeenschap in Amsterdam), ATKB (Amsterdam Türkiyeli Kadınlar Birliği ofwel Vereniging van Vrouwen uit Turkije in Amsterdam), Emcemo (Het Euro-Mediterraan Centrum Migratie & Ontwikkeling), HTIB (Hollanda Türkiyeli Isçiler Birligi ofwel Turkse Arbeidersvereniging in Nederland), Maluku Amsterdam (Stichting voor de Molukse gemeenschap in Amsterdam) en Stichting Nusantara (Stichting die zich richt op het organiseren van activiteiten voor ouderen met een band met het voormalige Nederlands-Indië/het huidige Indonesië en voor ouderen met een band met het voormalige West-Indië, de huidige republiek Suriname en Caraïbisch Nederland).