Belastingdienst Het is misschien het laatste waar je over na wil denken, maar een scheiding brengt het nodige financiële regelwerk met zich mee. Wat doe je bijvoorbeeld met je belastingaangifte rondom zaken zoals het huis en de kinderen? Deze vier veelgestelde vragen helpen je op weg.
1. Moet ik samen of apart belastingaangifte doen over het jaar van de scheiding?
Jullie kunnen zelf kiezen of jullie fiscaal partners blijven over het jaar van de scheiding. Dit kan over een deel van het jaar of over het hele jaar. De laatste optie kan gunstig zijn bij het verdelen van inkomsten en aftrekposten.
Besluiten jullie om fiscaal partners te blijven? Dan helpt het om in elkaars bijzijn aangifte te doen. Zo is er minder kans op fouten, bijvoorbeeld bij de verdeling van de aftrekposten. Bovendien heb je elkaars gegevens nodig.
2. Wij bezitten samen (nog) een koopwoning, waar moeten we op letten?
De hypotheekrente is een grote aftrekpost waarmee gescheiden stellen vaak fouten maken in de aangifte. Want wie mag de renteaftrek toepassen? Dit hangt af van een aantal dingen. Wie blijft in de woning wonen? Op wiens naam staan het huis en de hypotheek? En welke afspraken zijn hierover gemaakt? Overleg goed en vul – als de situatie het toelaat – in elkaars bijzijn de aangifte in, vooral bij complexe situaties zoals een uitkoop of verkoop van de woning.
3. We hebben kinderen. Welke invloed heeft dit op de belastingaangifte?
Als jullie kinderen hebben, kan een scheiding ook belastingtechnisch impact hebben. Het is belangrijk om de gemaakte afspraken goed vast te (laten) leggen. Denk aan het bedrag van de kinderalimentatie en wanneer de betaling plaatsvindt. Dit kan in een ouderschapsplan. https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/scheiden/vraag-en-antwoord/ouderschapsplan?cid=b:2024_6_78
Wonen de kinderen volledig bij een van de ouders? Dan betaalt de ander alimentatie. Kinderalimentatie is vrijgesteld van belasting – dit is niet aftrekbaar en wordt ook niet als inkomen gezien. Je geeft dit bedrag daarom niet op in je aangifte.
Als je de zorg en opvoeding van de kinderen min of meer gelijk verdeelt is er sprake van co-ouderschap. Ben je na de scheiding co-ouder en werk je? Dan kom je misschien in aanmerking voor de inkomensafhankelijke combinatiekorting: een korting op de inkomstenbelasting. Dit voordeel geldt alleen voor ouders met kinderen die jonger zijn dan 12 jaar. Hier kun je checken of je aan de voorwaarden voldoet. Houd er rekening mee dat deze korting per 2027 langzaam wordt afgebouwd.
https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/scheiden/vraag-en-antwoord/ouderschapsplan?cid=b:2024_6_78
4. Ik wil mijn vragen met iemand doornemen. Waar kan ik terecht?
Twijfel je ergens over? De Belastingdienst biedt hulp. Zo kun je (video-)bellen en vind je online een speciale scheiden-checklist. Of ga langs bij een van de steunpunten van de Belastingdienst voor advies, vragen en hulp bij de belastingaangifte. Meer informatie over het maken van een afspraak vind je op belastingdienst.nl/langskomen.